Tatlı Ekmek Tarifi : Ev Yapımı Nefis Ekmek


Tatlı Ekmek Tarifi : Ev Yapımı Nefis Ekmek

   Merhaba, bazen kolaya kaçıp fırından ekmek alsam da genellikle artık evde ekmek yapmayı tercih ediyorum. Pişerken yaydığı nefis ekmek kokusu bir tarafa içerisine ne katıldığını , kalitesini biliyorum hem de ekmeklerimi her önüne gelen ellememiş oluyor.

     Ayrıca geçen sene fırına ekmek almaya gittiğimde her taraf sinek kaynıyordu. Ekmekler açıkta raflarda olduğundan üzerlerine de konuyorlardı. Fırın çalışanına bu durumdan rahatsızlığımı  dile getirince dalga geçer gibi sinek kovucu cihazları ya da sinek öldürücüleri koydukları zaman hayvan hakları savunucularının şikayet ettiğini söylediler. Hayvan hakları savunucuları da eminim ki sinekli ekmek yemek istemezler ki ben de hayvanları çok seven ve onları koruyan birisiyim.

Tatlı Ekmek Tarifi : Ev Yapımı Nefis Ekmek


   Ekmeklerimi kendim yapmak için ekmek yapma makinesi aldım birkaç sene önce . Ekmek dışında makine ile kek, reçel yaptım ve pizza hamuru mayaladım. Sonuç olarak çok memnunum. Benim makinem Essenso marka. Şu anda Eskişehir'deki Essenso mağazası kapandı. Oysa ki oradan güzel mutfak eşyaları almıştım.

Tatlı Ekmek Tarifi : Ev Yapımı Nefis Ekmek


   Yaptığım ekmeğin tarifi makinenin kitapçığında yer alan tariflerden birisi. Orada tarif beyaz unla verilmiş ben bunun yerine 7 tahıllı ekmeklik un kullandım.  Ekmeklerde beyaz un yerine karışık unlar kullanmayı tercih ediyorum. Bazı miktarlarla da oynadım.Ekmeği denemeden ve evdekilere tattırmadan sizlere tarifi yazmadım. Sonuç test edildi , onaylandı:)))
   Gelelim malzemelerimize :

  * 700 gr un
  *400 ml oda sıcaklığında süt
  *50 gr tereyağ
 * 1,5 yemek kaşığı bal
 * 1 ,5 tatlı kaşığı tuz
 * 4 yumurta
 * 1 paket instant maya


Bu tarif ile yaklaşık olarak 1180 gr ekmeğiniz oluyor.

  Ekmek yapma makinesinin haznesine önce sıvı malzemeleri koyuyoruz. Oda ısısında olmasına gayret gösterin. Mayanın daha kolay aktif hale gelmesi için ılık olmalılar. Ben sütümü buzdolabından çıkarmıştım. Bu nedenle cezvenin içine sütü ve tereyağını koyu ısıttım. Bu sayede tereyağ da erimiş oldu.

   Sonuç olarak süt,tereyağ ,yumurta, balı önce koyuyoruz hazneye. Üzerine unu eşit şekilde yaydırdım. Tuzu serpiştirdim eşit şekilde. Unun orta kısmını çok az açık mayanın çoğunu koyup kapattım. Kalan mayayı da yine serpiştirdim.

  Makinemin tatlı ( Sweet ) programında pişirdim. Siz daha yoğun bir ekmek isteseniz hızlı (Quick) programını da kullanabilirsiniz.

 Somun büyüklüğü olarak büyük seçeneğini kabuk rengi olarak da koyuyu seçtim. Benim makinem tatlı programında 2,5 saatte hazırladı ekmeği. Piştikten sonra makineden hazneyi çıkartıp ılımasını bekledim. Ilıdıktan sonra ters çevirince rahat bir şekilde çıktı.

Tatlı Ekmek Tarifi : Ev Yapımı Nefis Ekmek


   Ben ekmeğin tadını ve kıvamını sevdim. Siz de denerseniz benimle sonuçları paylaşmanızdan mutlu olurum. Afiyet olsun:)))
 




                              Akdemir's Home

Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. Esse markası Türkiye genelinde tüm mağazalarını kapattı. Doğru haberse iflas etti diye duydum. Ben de çok severdim alışveriş yapmayı mağazalarından.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. :) Blog keşif etkinliği sayesinde bir keşif daha yaptım. Kitap blogunuzu biliyordum ama bunu farketmemişim. Mutfağı çok seven ve yakın zamanda bir ekmek yapımı denemesi gerçekleştirmeyi planlayan biri olarak güzel oldu. :) Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)) Ben de hemen geliyorum ;)

      Sil
    2. Teşekkür ederim :)) Ben de hemen geliyorum ;)

      Sil
  3. Çok lezzetli görünüyor. Ekmek makinesini öneriyor musunuz ? Bu arada blog keşif etkinliğinden buldum sizi, takipteyim bana da beklerim sevgiler :) https://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben memnunum ekmek makinesinden. Ben de hemen geliyorum :))

      Sil