Beluga Mercimek Çorbası

Beluga Mercimek Çorbası

  En sık gördüğümüz ve kullandığımız mercimek çeşitleri yeşil , kırmızı ve sarı mercimektir. Marketin stantları arasında dolaşırken siyah mercimek olarak da bilinen Beluga Mercimeğini görünce merakıma yenilerek satın aldım. Farklı çeşit besin maddelerini denemeyi ve damak tadıma uygun olanlara mutfağımda yer vermeyi seviyorum.

 Tarife geçmeden önce Beluga Mercimeği hakkında biraz bilgi vermek istiyorum:

Beluga Mercimek Çorbası


   Beluga mercimeğinin tarihi   M.Ö. 6.000 yıllarında Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesine, 8000 yıl önce de Anadolu-Mezopotamya’ya dayanıyor. Bu topraklara özgü olsa da 1900’lerin başından itibaren Amerika’da ticari olarak yetiştirilmeye başlanmış ve  günümüzde de oradan ithal ettiğimiz bir ürün haline gelmiş. İsmini renk ve görünüş olarak benzediği beluga havyarından alan siyah beluga mercimeği, tıpkı diğer mercimek türleri gibi tam bir besin deposu.

   Beluga mercimeği muhteşem bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar beslenme sonrasında enerjinin sürdürülebilir olmasını sağlar ve tokluk hissinin daha kalıcı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. Düşük kalorisi ve kompleks karbonhidrat içermesi sayesinde kilo kontrolüne anlamlı katkı sağlar. Ayrıca diğer mercimek türlerinde olduğu gibi beluga mercimeği de tam bir lif deposudur.

  Beluga mercimeğini diğer mercimeklerden  farklı kılan, siyah rengidir . Bu rengi sebebiyle antosiyanin isimli  antioksidan bir madde içerir. Araştırmalar antosiyaninlerin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

  İlk olarak Beluga Mercimeği ile çorba yapmayı denedim. Salata  ve kısır olarak da denedikten sonra tarifleri ve sonuçlarını yine blogumda paylaşacağım.

Beluga Mercimek Çorbası  Malzemeler :

* 1 su bardağı beluga mercimek

* 1 küçük soğan

* 1 patates

* 5 su bardağı su

* Tereyağ ( isteğe bağlı sıvı yağ da olabilir )

* Tuz

* Nane

Beluga Mercimek Çorbası


Beluga Mercimek Çorbası Yapılışı : 

Beluga mercimeği ile yapılan çorba da aynı kırmızı mercimek ile yaptığımız çorba gibidir. Sadece beluga mercimeği daha fazla su çekiyor. Bu nedenle su miktarını azalırsa ilave edebilirsiniz.

Bir tencereye su , mercimek , iri iri doğranmış soğan ve patatesi ilave ederek mercimekler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Pişen malzemeleri blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getiriyoruz.

Bir tavada  tereyağını eritip naneyi kavuruyoruz. Çorba , naneli yağ ve tuzu bir araya getirip bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Çok koyu olduysa çorbamız birleştirme aşamasında sıcak su ile kıvam ayarlamayı unutmayın .

Siyah rengi ile kaselerde farklı bir görüntü sergileyen Beluga Mercimek Çorbasının tadının normal kırmızı mercimek çorbasından farkı yok.


                    Afiyet olsun ....

                   Sizde bu çorbayı denerseniz fikirlerinizi ve sonuçlarını benimle paylaşın :)





                               Akdemir's Home







Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Bunu instagram hesabında görünce çok merak etmiştim.Ben de marketlere daha dikkatli bakayım :)

    YanıtlaSil
  2. Ben kampanyaya denk geldim. Bir fiyatına iki kutu aldım. Bol bol çeşit yaparım artık :D

    YanıtlaSil
  3. Beluga mercimegi hic denemedim. Bir mercimeksever olarak mutlaka almaliyim 😊

    YanıtlaSil