İyot Kısıtlı Diyet nedir?


İyot Kısıtlı Diyet

  Yüksek doz Radyoaktif iyot (atom tedavisi) alacaksınız ya da kontrol taraması öncesi düşük doz radyoiyot alacaksanız doktarınız çekimden yaklaşık 3-4 hafta önce size tiroid ilacınızı kesmenizi ve özel bir diyete başlamanızı isteyecektir. Bu diyet İyot kısıtlı diyettir. Bu süre zarfından beslenmenize dikkat etrmenizin sebebi vucüdunuza mümkün olduğunca az iyot girmesi ve aldığınız radyoiyotun vücutta tiroid hücreleri ya da tiroid kanserinde yayılım varsa bu hücrelerin iyodu tutup yok etmesi ve görünür hale getirmesidir.
   Diyet süresince tiroid ilacınızı almadığınız için hipotiroidi belirtileri görülecektir. Bunlar nelerdir derseniz çabuk yorulma, kas ve eklem ağrıları, daha fazla uyuma, dikkat azlığı, kilo alma gibi. Bu dönemde dikkat azlığı olduğu için araba kullanmamanız gerekmektedir. Hem kendiniz hem de çevreniz için tehlike arzedersiniz.

   Bu dönemde yasak olan yiyeceklere gelirsek
-İyotlu tuz
-multivitaminler
-radyolojik çekimlerde kullanılan kontrast maddeler, tentürdiyot
-hazır yiyecekler, konserveler, dondurulmuş gıdalar
-hazır kurutulmuş gıdalar , nasıl kurutulduğundan emin olamayız.
-süt ve süt ürünleri, yumurta
-deniz ürünleri
-salça ve işlenmiş etler
-restoran ve fastfood yiyecekleri
-turşu , konserve, salamura gıdalar,
- tuzlu zeytin
-hazır meyvesuları, poşet çay, hazır kahve
-çikolata , mayonez
 Size bu liste zaten doktorunuz tarafından verilecektir. Verilen hastaneye göre bazı yiyecekler değişmektedir. Örneğin kurubaklagiller bir hastanede tamamen yasakken diğerinde az miktar alınabilir. Bu nedenle yasak belli başlı olanaları yazdım diğerleri için doktorunuzla konuşabilirsiniz. Vişne ve kırmızı biberde kırmızı rendini veren iyottur. Bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durmakta yarar var.

  Yiyeceklerdeki iyot miktarı yetiştiği toprağa bağlı olmakla beraber yaklaşık iyot miktarlarına bakmak için http://fddb.info/db/en/index.html sitesini kullanabilirsiniz. Site ingilizce, aramaları da bu dilde yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışından  iyot kısıtlı diyet yemek kitabı da hazırlamışlar. Pdf olarak indirmenize izin veriliyor. Merak edenler için:http://thyca.org/download/document/231/Cookbook.pdf 


Kendi ekmeğinizi de evde hazırlayıp gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Ben genellikle kendi iyotsuz tuzum ile hazırladım. Biberli ekmek gb.

Canınız tatlı istediğinde sıvı yağ ile üç malzemeli un kurabiyesi hazırlayabilirsiniz. ( un, şeker, sıvıyağ)

 Kahvaltıda kendi hazırladığınız ve tereyağ içermeyen reçelleri kullanabilirsiniz. Vişneden ve çilekten uzak durmanızı tavsiye ederim.

   Bu dönemde patates de yiyebilirsiniz fakat kabuğundan uzak durmanız gerekmektedir. Patates haşlarken de kabuğunu soyarak haşlayın.

Biraz zorlu geçen bir süreç arkadaşlar. Yakınlarınızın desteği ile bu dönemi rahat atlatabilirsiniz. Unutmayın sayılı gün geçiyor. Diyetten sonra özlediğiniz yiyeceklere birden hücüm etmeyin sonra size bol kilo olarak geri dönmesin.

                                               Sağlıklı günler:))
                              






Yorum Gönder

0 Yorumlar