Ev Yapımı Beze ( Mereng )


Beze


   Yumurta akı ve şeker ile yapılan bir köpük kurabiyedir Beze. Halk arasında beze, bazı yörelerde atom, pastacılar arasında mereng denilmektedir. İsmine ne derseniz deyin 7 den 70 e herkes tarafından çok sevilir. Atıştırmalık olarak tek başına tüketildiği gibi çay ve kahvenin yanına arkadaşlık da yapar kendisi. Bir beze yaklaşık olarak da 47 kaloridir. Kalori hesabı yapanları da unutmayalım...

Bizim ailede de en sevilen atıştırmalıklardan bir tanesidir beze. Dışarıdan almaya kalktığımda son zamanlarda aldığım bezeler yumuşamış olarak karşıma çıktı. Verdiğim paraya mı yanayım yoksa bu bezeleri satanların kandırdığını düşündüğüne mi? 

En iyisi mi otur da bezeyi evde kendim yap dedim. Günümüz satıcılarının çoğunun yaptıklarından sonra tamirat- tadilatta usta olduk şimdi de diğer işlere el atıyoruz. Böyle giderse artık her şeyi evde kendimiz yapmaya başlayacağız.

                                           Beze-1

Tarifimizde kullandığımız malzemeler çok basit. Yumurta akı, şeker, 1-2 damla limon, bir fiske tuz. Miktarlarına gelince kullandığımız yumurta akının iki katı şeker kullanıyoruz. Evinde mutfak tartısı olmayanlar için ben üç adet orta boy yumurta kullandım. ( Üzerinde M yazanlardan) Üç yumurta akı için bir su bardağından 1 parmak eksik toz şeker oldu. 

                                       Beze-2Beze-3


Yumurta akı ve şekeri bir kaba alıyoruz. Bir tencerenin dibine su koyup üzerine yumurta akı ve şekeri koyduğumuz kabı oturtuyoruz. Bu kabın altı suya değmemeli . Kısacası benmari usulü ile yumurtanın içerisinde şekerin erimesini sağlıyoruz. Kaynayan suya oturttuğumuz yumurta ve şekeri sürekli karıştırıyoruz. Fazla köpürmemesine dikkat ediyoruz.  Şeker yumurtanın içerisinde eriyince ocaktan alıp 1-2 damla limon damlatıp mikser ile çırpıyoruz. 


                                                               Beze-4

Yumurta akları iyice yoğunlaşıp mikserin ucundan düşmediği zaman olmuş demektir. 



Bir sıkma poşetine kar haline gelmiş yumurta aklarımızı dolduruyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak sıkıyoruz. 

Beze-5
Beze-6
Beze-7


Önceden ısıtılmış 100 derecelik fırında yaklaşık 50-60 dakika pişiriyoruz. Bezeler sertleştiği zaman olmuş demektir. 



Beze-8

Not: Yumurta akının içerisine sarısından karışmamış olması gerekmektedir. Fırını da 100 dereceden fazla ısıtmayın. Bezelerimizin rengi bembeyaz olmaz yoksa...


Afiyet olsun.......

Yorum Gönder

0 Yorumlar