Pratik Damla Sakızlı Laz Böreği

Pratik Damla Sakızlı Laz Böreği

  Laz böreği ile yaklaşık bundan 10 yıl önce karadeniz turu sırasında tanıştım. Ayder Yaylasından gecelemiştik. Akşam yemek için dışarı çıktık ve yöresel tatları deneyelim dedik. Fiyatlar ise o dönemde oldukça fazla idi. Biz de karın doyurucu olsun diye börek istedik. Laz böreği:))) Menüde sadece isimler vardı. Tatlılar diye farklı bir bölüm olsa idi biz de bu tatlı derdik. Neyse biz börek beklerken tatlı geldi ve biz şoka girdik. Börek yerine gelen bir tatlı ve üstelik verdiğimiz paraya göre minik bir dilim.... Böylece Laz Böreği adı bizim beynimize kazınmış oldu. Üstelik yediğimiz yerde tadını da sevmedik. Eve geldikten sonra birgün düşünürken aklıma geldi. Ben bunu kendi zevkimize göre adapte etsem nasıl olur diye!... Bu düşünceden yola çıkıp kendi zevkimize uygun bir tatlı yaptık ve ogün bugündür yapıyorum ve çok da seviyoruz. Ramazanda da iftar için bu tatlıyı yapınca tarifi de sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler:  

  •     Baklavalık yufka
  •     1 lt süt
  •     2 paket Sakızlı Muhallebi
  •     200 gr tereyağı
  •     1 su bardağı fındık veya ceviz


   Şerbeti

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1-2 damla limon


Yapılışı: 

  • İlk önce muhallebiyi hazırlıyoruz. Sütün içerisine iki paket sakızlı muhallebiyi ekleyip ocakta pişiriyoruz. 
  • Muhallebinin soğumasını bekliyoruz. 
  • Tereyağını ocakta eritiyoruz. 
  • Tepsimizi yağladıktan sonra 10 kat baklava yufkasını aralarına tereyağı sürerek tepsimize diziyoruz. 
  • Yufkalar 10 kat olduktan sonra araya muhallebimizi döküyoruz. 
  • Muhallebinin üzerine doğranmış fındıkları yerleştiriyoruz. 
  • Fındıkların üzerine de yine 10 kat ve aralarına tereyağı sürerek yerleştiriyoruz. 
  • Tepsideki böreğimizi kare şeklinde kesiyoruz ve üzerine kalan tereyağımızı döküyoruz. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 
  • Şerbeti için su ve şekeri bir tencereye koyup kaynatıyoruz. 
  • Kaynadığında limon suyunu ekleyip bir 5 dakika daha kaynatıyoruz. 
  • Fırından çıkıp ılımış tatlımıza soğumuş şerbetimizi ilave ediyoruz. 

Afiyet olsun:))))




                              

Yorum Gönder

6 Yorumlar