Atrial Fibrilasyonda Egzersiz

Atrial Fibrilasyonda Egzersiz


  Merhaba, bu yazı da nereden çıktı diyebilirsiniz.  Kalp  ritim bozuklukları arasında sık rastlanılan “atriyal fibrilasyon”  dur , yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ayrıca bazı hastalarda inme ve ölüm nedeni olabilmektedir. Çevreme baktığım zaman Atrial Fibrilasyonu olanların azımsanmayacak kadar çok olduğunu görünce aklıma bu konuda araştırma yapmak ve böyle bir yazı yazmak geldi.

   Bu konu için belirtileri ya da tedavi konusuna değinmeyeceğim çünkü sağlık sitelerinde yeterince bilgi var ve kesinlikle en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz .

  Çoğu egzersiz şekli kalbiniz için faydalı olsa da, yoğun aktivite Atrial fibrilasyonda semptomları tetikleyebilir.  Yüzme, düşük ila orta hızda yapılırsa Atrial fibrilasyonu tetiklemeyen kalp için sağlıklı bir aerobik aktivitedir.  Alkol, stres ve yoğun egzersiz dahil olmak üzere atriyal fibrilasyon için bilinen birçok tetikleyici vardır.  Ama her zaman düzensiz bir kalp atışıyla iyi yaşamanıza yardımcı olacak olumlu bir yol olarak  içecek ve stresten kaçınmanın aksine, egzersiz yalnızca doğru yapıldığında yardımcı olur


“Egzersiz ve atriyal fibrilasyon arasındaki ilişki açık değildir” uzmanlar.  Egzersizlerin çoğu,  kalp sağlığına ve Atrial fibrilasyon semptomlarına karşı koruyucu olmasına karşın,  her zaman koruyucu değildir.

  Hafif veya orta şiddette egzersiz koruyucu olsa da, yoğun egzersiz  daha yüksek Atrial fibrilasyon riski taşır.

  Egzersiz Atrial fibrilasyon Nasıl Etkiler 

Mevcut olan en güncel  bilgilere  göre,  ne kadar çok egzersiz yaparsanız, Atrial fibrilasyon  riskini o kadar düşürür.  Ancak, belirli bir miktardan daha fazla egzersiz yaparsanız, riskiniz çarpıcı bir şekilde tekrar artar.

 Yapılan araştırmalara göre erkeklerde risk daha fazla. Kadınlar, yüksek yoğunlukta daha fazla egzersizle daha düşük Atrial fibrilasyon riskine sahip görünüyor.
Atrial fibrilasyonlu insanların egzersiz yaparken kendilerini fazla zorlamamalarının iyi bir fikir olduğunu söylüyor uzmanlar. “Normalde, sınırlarını zorlamalarını değil, ölçülü olmalarını istiyoruz” diyorlar.

Kalbiniz için Doğru Egzersizi Bulma

Düzenli egzersiz yapmaya alışkın değilseniz ve Atrial fibrilasyon tanısı almışsanız, egzersiz rutininde ilerlemenizi kolaylaştırmanın çok önemli olduğunu vurgulanıyor.  Bu durumdaki insanların aşamalı olarak güç ve dayanıklılık geliştirmeleri gerekiyor.  Haftada en az beş gün yaklaşık 30 dakika hafif-orta şiddette egzersiz yapabilirsiniz .  Egzersiz yaparken nabzınızı izlemek de iyi bir fikirdir. ( Doktorunuz size kabul edilebilir kalp atış hızı aralığı hakkında bilgi verebilir.)

Atrial Fibrilasyonda Egzersiz


 Atriyal fibrilasyonunuz varsa, faydalı olabilecek altı egzersiz türü:

1- Kardiyak rehabilitasyon

Tıbbi olarak izlenen bir ortamda bir uzmandan eğitim almaktır.  Atrial fibrilasyon  için hastaneye yatmışsanız, egzersiz yapmaya başlamanın en iyi yoludur. Kardiyak rehabilitasyon amacıyla yapılan egzersizler sırasında kalp hızı ve ritmi, tansiyon ve kandaki oksijen miktarı özel cihazlar yardımı ile kontrol edilir.

2. Yürümek

Düşük riskli bir faaliyet gibi görünse de, doktorlar genellikle hastalara  hızlı yürüyüş yapmamalarını öneriyorlar.   Yeni başlıyorsanız,  günde 5 ila 10 dakika yürümenizi ve ardından haftada bir ya da iki kez yürüyüşlerinize bir ya da iki dakika eklemenizi öneriyor uzmanlar.

3. Yüzme

Yüzme ve diğer havuz temelli aerobik egzersizler egzersiz yapmanın iyi bir yolu olabilir.   Kendinizi kötü hissederseniz, havuzdan çıkmanız ve bir süre oturmanız önemlidir. 

4. Bisiklet

Sabit veya normal bir bisiklet kullanmak iyi bir aktivite şekli olabilir, ancak yoğunluğu orta seviyede tuttuğunuzdan emin olun.

 5. Fiziksel işler

 İşe gitmek için yürümeye ek olarak, nabzınızı yükselttiği sürece bahçeciliği, kazmayı, tırmıklamayı veya çapalamayı egzersiz olarak sayabilirsiniz. 

6. Yoga

Amerika'da yapılan  bir çalışmada, Atrial fibrilasyon  ve semptomlarını ,  depresyon ve anksiyeteyi azaltmak için üç ay boyunca haftada iki kez yapılan 60 dakikalık bir yoga programının  atriyal fibrilasyonu olan kişilerde kalp atış hızını ve kan basıncını iyileştirdiği gözlenmiştir .

Yaptığınız aktivite ne olursa olsun,  baş dönmesi , göğüs ağrısı veya baskısı ile ilgili herhangi bir belirti olursa  bir süre durmalı ve dinlenmelisiniz.  Sınırlarınızı zorlamadan egzersiz yapmayı unutmayın.

NOT :  Bu yazıda yer alanlar bilgilendirme amaçlıdır . En doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz . 

                               Akdemir's Home







Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. “atriyal fibrilasyon” terimini ilk defa duyuyorum. Artık öğrenmiş olduk... Böyle önemli şeyleri bizlere öğrettiğin için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil