Sağlıklı Kalp için Magnezyumun Önemi

Sağlıklı Kalp için Magnezyumun Önemi


Muhtemelen kemikleriniz için kalsiyuma ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuzdur. Ayrıca kaslarınız için de potasyuma ihtiyacınız olduğunu  biliyor olabilirsiniz. Fakat magnezyumun kalp sağlığınız için önemli olduğunu biliyor muydunuz? Bir mineral olan magnezyum, vücudunuzdaki yüzlerce biyokimyasal reaksiyon için gereklidir. Kemikleri güçlü tutmaya, sinirleri ve kasları düzgün çalışmaya ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Magnezyum ayrıca düzenli bir kalp atışı ve normal kan basıncını korumak için gereklidir.

Magnezyum Az Alınırsa Ne Olur ? 

Magnezyum, sağlıklı bir kalp ritminin merkezinde yer almaktadır, çünkü kalsiyum ve potasyum gibi diğer elektrolitlerin hücrelere taşınmasında rol oynar. Elektrolitler sinir sinyalleri ve normal bir kalp atışının kas kasılmaları için çok önemlidir. Araştırmalar magnezyum eksikliğinin - veya sınırlı magnezyum alımının - aritmi olarak bilinen düzensiz kalp atışlarını arttırdığını göstermektedir.

Magnezyun Kalbinizin Sağlıklı Kalmasına Yardımcı Olur 

Sağlıklı Kalp için Magnezyumun Önemi 2013'te yapılan bir çalışma  , kandaki düşük magnezyum seviyelerinin en sık görülen kalp hızı bozukluğu, atriyal fibrilasyon (afib) ile ilişkili olduğunu belirtti. Bu düzensiz kalp atışı, kalbin elektrik sistemindeki bir arızanın kalbin üst odalarının titremesine neden olduğunda meydana gelir.
Uzmanlar, öncelikle ihtiyaç duyduğumuz besinleri yiyeceklerden almamızı tavsiye ederler ve bazı gıdalar zengin magnezyum kaynaklarıdır. Kahvaltı gevreği gibi bazı yiyeceklere magnezyum eklenmesine rağmen, bu mineralin mükemmel doğal kaynakları badem, soya peyniri ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir.  Diğer büyük magnezyum kaynakları arasında baklagiller, kaju fıstığı, soya sütü, siyah fasulye sayılabilir.



Vücudumuzdaki  Magnezyum Seviyeleri

Vücudun magnezyumunun yüzde 1'inden azı kanda bulunur. Kemiklerde  magnezyumun çoğu  (yüzde 60'ı kadarı) bulunur. Gerisi hücrelerin içindedir.  Sağlıklı insanlarda, magnezyum eksikliği nadir görülür, böbreklerin vücutta ne kadar magnezyum olduğunu kontrol etmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Örneğin, magnezyum seviyeleri düşük olduğunda, idrarda daha az atılır. . . .


Magnezyum Eksikliği İçin Kimler Risk Altındadır ? 

Düşük magnezyum alımı veya bu mineralin aşırı kaybı, eksikliğine yol açabilir. Ancak bazı sağlık sorunlarında  alkolizm, gastrointestinal hastalıklar ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere magnezyum fazla tüketilmektedir. Bazı ilaçların uzun süre kullanılması da çok fazla magnezyum atılımına neden olabilir.  Yaşlı insanların bu tür ilaçları kullanma olasılıkları daha fazla olduğundan, magnezyum eksikliği açısından daha büyük risk altındadırlar. Yaşla birlikte, vücutta magnezyum emilimi de azalırken, mineralin idrarla atılımı artar.



Sağlıklı Kalp için Magnezyumun Önemi


Vücudumuz Magnezyum Seviyelerini Düzenliyor 

 
Magnezyum eksikliği tanısı alan kişilere kas spazmı, düzensiz kalp atışı ve nöbet gibi  ciddi etkilerden kaçınmak için bir takviye gerekebilir. Ancak çoğu durumda, magnezyum takviyeleri gerekli değildir  ve genellikle kalp sağlığı için reçete edilmiyor. Yiyeceklerden alınan   fazla miktarda magnezyum bir tehlike oluşturmaz, çünkü böbrekler vücudun ihtiyaç duymadığı şeyleri dışarı atarlar. Ancak takviye olarak alınan yüksek dozda magnezyum  ishal, mide bulantısı ve mide kramplarına neden olabilir. Günde 5.000 mg'ın üzerinde aşırı magnezyum dozları ölümcül olabilir.


Kaynak : everydayhealth.com



                               Akdemir's Home







Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Magnezyum u düzenli kullanmaya özen gösteriyorum 😊

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler guzel bilgiler magnezyum ve digerleri aslinda ne kadar az dikkat ediyoruz

    YanıtlaSil